ŽUPA FAŽANA

Umjetnine

Objavljeno: 21. veljače 2012.

U crkvi se čuva veliki broj liturgijskih predmeta raznolike umjetničke, estetske i praktične vrijednosti( kaleži, monstrance, relikvijari, misnice, srebrni i drveni svijećnjaci, misali, bratovštinski barjaci ).

Vrlo je vrijedna pala na glavnom oltaru na kojoj je prikazan Uskrsli Krist u društvu sa Sv. Kuzmom i Damjanom te drugim svecima. Slika je rad poznatog venecijanskog majstora Leonarda Corone nastala u stilu manirizma sedam godina prije njegove smrti, negdje oko1600. Inače, Corona je suvremenik i izravni konkurent vrlo aktivnog i na području Istre izuzetno prisutnog slikara Palme Mlađega. Posebnu vrijednost ovom likovnom ostvarenju daje i činjenica da je to jedino njegovo djelo koje je osobno naslikao a nalazi se s ovu stranu Jadrana.


Pala na oltaru s desne strane prikazuje Sv. Margaritu i Sv. Andriju s njihovim ikonografskim atribucijama a iznad je prikazana Gospa s djetetom Isusom u naručju kao svojevrsno nadahnuće i zaštita. Autor slike je Nizozemac Baltisera D` Anna, sin bogatog trgovca kome je otac omogućio školovanje kod Leonarda Corone . Vjerojatno se radi o njegovu prvu samostalnu djelu koje je nastalo koncem XVI. ili početkom XVII. stoljeća.

Pala na oltaru s lijeve strane koja prikazuje Gospu s djetetom Isusom na tronu u društvu sa Sv. Kuzmom i Damjanom rad je nepoznatog autora iz istog vremena. Vjerojatno ga je naslikao neki učenik iz konkurentske škole Palme Mlađega .

Lijevi bočni oltar Gospe od krunice oko niše s kipom Gospe oslikan je medaljonima u kojima su motivi Kristova života a nadkriljuje ga lik Boga Stvoritelja koji je smješten u lunetu koja uobličuje drveni retabl. Autor nepoznat. Vrijeme, sredina ili konac XVI. stoljeća.

Desni bočni oltar u neo klasicističkom stilu novijeg je datuma. Izradili su ga majstori s alpskog područja a postavljen je na dotrajali gotički koji je najvjerojatnije završio u depou gradskog muzeja u Puli. U oltarnoj vitrini je ostalo gotičko raspelo (samo corpus) iz XIV. stoljeća koje je pričvršćeno na oslikanu imitaciju križa.

U crkvi Karmelske Gospe nalazi se gotički kip u drvu Gospe s djetetom Isusom iz XIV. stoljeća. Kip je postavljen u nišu iznad oltara koja je izdubljena nakon što je nestala ranija pala Bogorodice s djetetom Isusom naslikana 1470. godine.

Posljednja večera, ulje na platnu 250×120 rad je manirističkog slikara Jurija Zadranina – Brajkovića (Zorzi Ventura da Zara Vecchia) naslikan 1598. godine.

Biskupija Porečko - Pulska

ŽUPNI STAN

ŽUPNI CARITAS

Župa Sv. Kuzme i Damjana, Fažana, 2023. Sva prava pridržana.