ŽUPA FAŽANA

Novi župnik u Fažani

Objavljeno: 1. ožujka 2012.

IMG_3533Vlč. Ilija Jakovljević, rođen je 31. prosinca 1978. u Donjem Bešpelju kod Jajca (Bosna i Hercegovina), župa Sv. Ivana Krstitelja (Podmilačje). Osnovnu školu završio je u Gornjem Bešpelju i Ajdovšćini (Slovenija). Za vrijeme srpske agresije na Bosnu i Hercegovinu, 1992. godine odlazi u Sloveniju s obitelji. Nakon osmog razreda odlazi u zadarsko sjemenište Zmajević kao kandidat Porečke i Pulske biskupije, gdje će maturirati u lipnju 1997. godine.

Nakon mature upisuje se na Katolički bogoslovni fakultet u Rijeci i ulazi u bogosloviju gdje će boraviti punih pet godina i pripremati se za svećeništvo. Za vrijeme teološkog studija napisao je dva igrokaza: O bl. Alojziju Stepincu i Duhovnom pozivu. Nakon položenih ispita, 28. lipnja 2002. godine u porečkoj bazilici mons. Ivan Milovan, biskup porečki i pulski zaredio ga za đakona. Đakonski praktikum vrši u službi osobnog biskupova tajnika u Poreču i Župi Rovinj.

U pulskoj katedrali, 30. svibnja 2003., zajedno s još osmoricom đakona zaređen je za svećenika. Mladu misu slavio je 22. lipnja 2003. godine u Župi Rakotule, gdje od 1996. godine boravi njegova obitelj. U mjesecu kolovozu mladu misu slavi u svojoj rodnoj Župi Podmilačje.

U rujnu iste godine odlazi na postdiplomski studij iz kanonskog prava na najpoznatije papinsko sveučilište Gregorijanu gdje će magistrirati 2006. godine na temu: „Prijevara u presudama Rimske Rote“.

Nakon iznenadne smrti mons. Josipa Šajine, kancelara biskupije u Poreču, 22. lipnja 2005. imenovan je kancelarom Biskupije. Nakon povratka sa studija preuzima i druge odgovorne službe u Biskupije.

Do sada je vršio ili vrši službu: Pridodanog sudskog vikara pri Interdijecezanskom ženidbenom sudu u Rijeci, Voditelj je vijeća za crkvene arhive i knjižnice, povjerenik za povrat imovine te obnovu sakralnih spomenika. Član je raznih biskupijskih vijeća. Sudjelovao je na nekoliko međunarodnih simpozija i objavio nekoliko radova. Redoviti je suradnik u Istarskoj Danici i Ladonji. Redovito sudjeluje na Zaručničkim tečajevima.

Pastoralno je pomagao u župi Novigrad i Dajla te u drugim župama gdje se ukazala potreba. Najviše je tijekom pet godina pratio biskupa Ivana Milovana po župama te na taj način obišao sve župe na području Biskupije. Kratko je bio župnik u župama Motovun i Žminj.

Dana 22. prosinca 2011. razriješen je službe kancelara i v.d. ekonoma biskupije i imenova župnikom nadžupe Sv. Kuzme i Damjana u Fažani. Od 2013. policijske je kapelan za Policijsku upravu Istarsku.

mons. Jure Bogdan, postulator za proglašenje svetim bl. Miroslava Bulešića u siječnju 2015. godine imenova je vlč. Iliju Jakovljevića vicepostulatorom u navednoj kauzi.

Biskupija Porečko - Pulska

ŽUPNI STAN

ŽUPNI CARITAS

Župa Sv. Kuzme i Damjana, Fažana, 2024. Sva prava pridržana.