Korizma me oslobađa od ropstva

 

Čovjek 20. stoljeća sva je svoja znanstvena postignuća usmjerio prema razvoju tehnologija koje su mu trebale donijeti oslobođenje i materijalno blagostanje. Međutim, dogodilo se suprotno; čovjek postao još više izoliran od svijeta, od ljudi, te se osjeća usamljenim pored sve tehnike s jedne strane a s druge stane čovječanstvo je zapalo u veliku ne samo duhovnu nego i materijalnu krizu. Dok proživljavamo svi zajedno ovu veliku recesiju i krizu krajnje je vrijeme da zavirimo u svoju dušu i pitamo se: Što se to događa sa mnom i kamo to ide moj život?

Crkva nam odgovor na ovo životno pitanje nudi upravo na blagdan Pepelnice ili Čiste srijede, kad svećenik dok posipa pepelom našu prignutu glavu izgovara riječi: „Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti.“ (lat: Memento homo, quia pulvis es, et in pulverem reverteris) ili „Obratite se i vjerujte Evanđelju!“ Izlazak iz problema je obraćenje na individualnoj a onda na kolektivnoj razini.

 

 

Obred pepeljenja

Obred pepeljenja je simbolička gesta koja posvješćuje čovjeku tko je zapravo on. U Starom zavjetu je pepeo znak propadljivosti i znak je grešnika. Međutim pepeo je znak i čovjekove smrtnosti. Posipanje pepelom označava javnu ispovijed. Simbolikom te mrtve tvari čovjek priznaje svoju grešnost te tako postiže Božje milosrđe. Pepeo je simbol pokore i poziv je kršćanima da razviju duh poniznosti i žrtve, a također podsjeća da je Bog velikodušan i milosrdan onima koji mu se obraćaju pokorna srca. Dobiva se od blagoslovljenih grančica palme korištenih na Cvjetnicu prethodne godine. Pepeo se blagoslivlja svetom vodom i kadi tamjanom.

 

Korizmeni program: obraćenje, post i molitva

Biblijska čitanja koja se čitaju na Pepelnicu govore o obraćenju, o postu i o molitvi. Čitanja pozivaju vjernika da prihvati vrijeme korizme kao vrijeme milosti i vrijeme spasa koje pomaže čovjeku na putu njegova spasenja.

Milostinja
Traži se od svakog vjernika da u vrijeme korizme osim posta i molitve daje milostinju onima koji su u potrebi. Vjernik treba u tom svetom vremenu činiti i djela milosrđa. Pokora i djela ljubavi čiste od grijeha i krote zlo u čovjeku. Molitve govore i općenito o korizmenim djelima (što onda svakako uključuje i djela milosrđa).
Brojni se kršćani u korizmi odreknu svih 40 dana nečega što im je osobito drago, npr. mesa, alkohola ili cigareta. Neki su se, upravo odričući se u korizmi, uspjeli osloboditi ovisnosti o drogi, televiziji, igricama, mobitela… Svatko od nas ima svoju ovisnost samo je pitanje koliko smo toga svjesni. Korizma je idealno vrijeme da poradimo na izgradnji svoje osobnosti.

Molitva
Već u Starom zavjetu vidimo prisutnost molitve u Izraelskom narodu. Psalmi su cijele zbirke molitava. Tako i u Novom zavjetu, posebno u liku Isusa Krista, imamo prisutnu molitvu kao intimni i bliski kontakt s Bogom (razgovor s Bogom). Molitva je izraz cjelokupnog života: ona nadahnjuje vjernički život, a vjernički život potvrđuje molitvu i čini je istinitom. Naše molitve ne govore izravno o smislu i važnosti molitve, upravo zato što su one – molitve. Korizmeno euharistijsko slavlje je, između ostalog, uzvišena molitva kršćanske zajednice okupljene na početku korizme. Crkva nam u korizmi nudi posebne pobožnosti (Križni put) da mi vjernici više poradimo na svome duhovnom životu. Korizma nije samo vrijeme odricanja, već i vrijeme duhovnog rasta preko molitve.

Zdenka Jelačić

 

Pretraga

Raspored blagoslova za 2014/2015. godinu

Ženidba u crkvenom pravu

Ladonja